Na tropie zawodu!
26 września 2019 „…. pierwsza stacja w Majątku Rutka.
Z pamiętnika Lenki ( kl.5):
Zobaczyliśmy tam kilka typowych staropolskich zwierząt domowych, np. konika polskiego czy owce wrzosówki. Majątek Rutka to ośrodek hodowli ras zachowawczych. Właściciel jest zootechnikiem i ciągle poszerza swoją wiedzę, współpracuje z innymi, prowadzi obserwacje i badania, komputer pomaga mu w prowadzeniu ośrodka.
Druga stacja była w piekarni Ludwin. Zobaczyliśmy tam, jak powstaje chleb oraz jak robi się smakowite drożdżówki. Mogliśmy sami spróbować zrobić małe chlebki i wycisnąć z ciasta różne kształty ciastek, np. gniazdka. To było super! Praca piekarza i ciastkarza nie jest lekka! Wymaga wysiłku i odporności na wysoką temperaturę,
Potem pojechaliśmy do cerkwi w Dratowie. Pani Tosia opowiedziała nam dużo ciekawych zdarzeń oraz historii dziejących się na tym obszarze w przeszłości. Usłyszeliśmy także o kreatywności architekta tej budowli. ….”