Nie zawsze słodkie musi oznaczać nie zdrowe…
Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków.
W piątek, 12 kwietnia 2024 roku dzieci z oddziału przedszkolnego „A” samodzielnie przygotowały produkty i wykonały ciasto marchewkowe oraz galaretki z owocami. Jajka miksowały razem z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodawały wcześniej zważoną mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Na koniec dodały obraną, umytą, startą marchewkę i olej. Ciasto przelały do wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszki. Po czterdziestu pięciu minutach pieczenia w piekarniku, z wielką dumą i radością podziwiały swoje dzieło. Zapach pieczonego ciasta roznosił się po całej szkole, a smak… mmm, nie do opisania. Podczas obiadu przedszkolaki z obydwu oddziałów miały okazję spróbować słodkiego, ale zdrowego deseru. Dzieci zachwycały się smakiem i zapachem marchewkowego ciasta.
Jak się okazało, pieczenie ciasta, to nie taka trudna sprawa. Szczególnie, gdy do pomocy jest tyle małych rąk.